Ekonomické cykly snůBylo nebylo, v jednom světě točícím se kolem zlatého míče ale především kolem sebe samotného. Tak nějak by mohla začínat tahle pohádka o dobru a zlu. To zlo by vypadalo jako temný mrak, který pokryl půl světa a způsobil, že mnoho krásných snů lidí žijících v tom světě se rozplynulo.

Někteří lidé říkali, že ten mrak vypustil zlý kouzelník Fed. Jiní lidé říkali, že za to může společenstvo Tsephonů, kteří ten mrak přivolali, aby mohli splnit svoje vlastní sny na úkor snů ostatních. Mnozí další ale tvrdili, že ten mrak není nic nového a že se objeví vždy jednou za čas jako výsledek nakupení příliš mnoha snů mnoha lidí.

Zkrátka kolem mraku rostla spousta zaručených pravd, ale ve skutečnosti nikdo přesně nevěděl, co je jeho příčinou. To dobro by vypadalo jako zářivá větrná víla Saiwala, která dokáže mrak rozfoukat, až se probudí do života. Někteří lidé říkali, že se ta víla už probudila, ale zatím je příliš slabá a mrak příliš velký, aby to mohla zvládnout. Jiní lidé říkali, že Saiwala ještě pořád spí a je potřeba vypsat tučnou odměnu pro statečné hrdiny, kteří by se ji pokusili probudit. Mnozí další ale tvrdili, že na zářivé víly nevěří už ani děti a vše, co je třeba udělat, je jen prostě počkat, až se ten mrak rozplyne sám.

Většina lidí v tom světě se začala bát, že by to mohli být právě oni, kteří přijdou o svůj vlastní sen. Zdálo se, že strachem a obavami se mrak ještě zvětšuje a místy se už dokonce v bouřce po zásahu bleskem zřítilo několik střech vysokých domů. Králové některých království vyhlásili, že těm, kdo vílu probudí nebo je mraku zbaví, dají své dcery a syny a s nimi velké části svých království.

Nejhůře na tom byla jedna malá severní země. Mrak ji zahalil tak, až to chvíli vypadalo, že se docela ztratí. O své sny tam přišli skoro všichni její obyvatelé. Ne každý se ale mraku bál, nebo ho považoval za zlo. Byli tu lidé, kteří tušili, že v časech, kdy většina ostatních na světě má pocit, že něco ztrácí, se otvírá mnoho příležitostí jak něco naopak získat. Prostě jen věřili, že svět je postaven na rovnováze. To, co se někomu ztratí, se jinému možná jinde objeví. Někteří z nich začali považovat mrak za své štěstí, jiní se mrakem vůbec nezaobírali a prostě jen dělali to, co považovali za správné a důležité.

Jedni se rozhodli nových příležitostí a všeobecného strachu bezskrupulně využít a druzí získali svou odměnu za pomoc těm, kteří se o svoje sny nechali připravit. Nějaký čas to vypadalo, že s mrakem nikdo nic nezmůže. Mnoho úsilí bylo vynaloženo a velké poklady předány statečným hrdinům i loupeživým chytrákům, kteří pochopili, jak snadné je vydělat na strachu králů a jejich poddaných. Mrak rostl, pak poněkud ustoupil, ale jen aby narostl ještě o trošku více než před tím. Sny se bortily a rozplývaly jako domečky z karet a mýdlové bubliny. Někteří lidé zažívali nejtěžší chvíle svého života. Takové, co na ně pak vzpomínali po celý další život, který si na světě ještě dopřáli.

První velké trhliny v mraku se objevily s návratem snů lidí. Ti, kteří přestali truchlit a naříkat nad ztrátou svých snů a vytvořili si nové, se ukázali jako překvapivý zdroj síly pro zářivou větrnou vílu. Nové sny se možná na první pohled zdály chudší a obyčejnější než ty, o které se lidé nechali mrakem připravit. Ve skutečnosti byly mnohem plnější a opravdovější. Lidé v ně věřili celým srdcem. Z harmonie, kterou tím dosáhli uvnitř sebe samých, se zrodily sny dalších lidí.

Mrak se začal trhat a rozpouštět se stejnou rychlostí, s jakou se ponejprv objevil. Bylo nebylo, v jednom světě točícím se kolem zlatého míče ale především kolem sebe samotného. Tak nějak by mohla končit tahle krátká pohádka o dobru a zlu.

A co Vy? Máte strach o svůj sen? Možná je na čase ten starý opustit a spolu s ním i obavy o něj a vysnít si jiný. Takový, který bude mnohem blíže Vašemu srdci a dokáže probudit Vaši spící duši. Ten mrak je jednou z největších šancí našeho života. Uchopme ji! Znovu se vrátí až pro některou z příštích generací, pokud tentokrát nenecháme strach v boji zvítězit.