Nebojme se udělat změnu!Říká se, že dělat stále stejné postupy a očekávat změnu ve výsledku je definice bláhovosti. Mnohdy si ani neuvědomíme, kam nás i malá změna v postupech může posunout.

Před několika dny mi volala kamarádka Dana. Chytrá baba. V padesáti vystudovala vysokou školu, jako samouk se naučila anglicky, samostatně si nastudovala postup při psaní projektů, naučila se pracovat s myšlenkovými mapami. Šla ještě hlouběji a zajímala se o přínosy práce s myšlenkovými mapami. Když přijala krátkodobou práci lektora v projektu „Rekvalifikace pro nezaměstnané", dostávala květiny jako poděkování za záživnost kurzu. Máte pocit, že není dost dobrá? Ona ten pocit má a přitom umí spoustu věcí, které já sama neumím.

No, a tak mi Dana volá: "Ahoj Vlasti, já tě potřebuji slyšet, já jsem asi debil, já si připadám úplně neschopná, já už fakt nevím. Tak si představ, že jsem se zase přihlásila do výběrového řízení, vypadalo to nadějně a zase mi řekli, že lektora na rekvalifikace už mají. Už jsem si sama zašla na kurz, zjistila jsem, že jsem dál než lektor, který přednášel. Poslala jsem už plno životopisů a stejně z toho nic není. Zkoušela jsem snad všechno a tak ti volám, protože si říkám, že když mě ty nezachráníš, tak už mě nezachrání nic."

Tak, tomu říkám předání odpovědnosti.

Moje odpověď však zněla: "Popoháníš kolotoč stejnými postupy a činnostmi a očekáváš jiný výsledek? Ten už tři roky nepřichází? Tak to máš výdrž. Není na čase něco změnit?"

Dana je však na dobré cestě k dosažení své spokojenosti, uvědomuje si, že současný stav je pro ni nevyhovující, volá o pomoc a je otevřená přijímat doporučení, jak současný stav změnit. Čeká nás společná práce a já věřím, že si na spoustu nových nápadů pod vedením kouče přijde sama.

Možná se sami motáte v kolotoči, do kterého vkládáte spoustu energie a výsledky, které přicházejí, nic nového nepřinášejí.

Dám vám návod, jak si provést malou analýzu

Schéma

  • Vycházejte ze současného stavu – ohodnoťte na škále 1-10, míru vaší spokojenosti se současným stavem, který chcete řešit (1 = nejméně spokojen, 10 = nejvíce spokojen). Následně si položte otázku: „Co to pro mě znamená? V čem mě to omezuje? Co mi to přináší?"
  • Nadefinujte si požadovaný stav – Položte si otázku: „Co bych chtěl? Jak by to mělo vypadat? Co by to pro mě znamenalo?" V této fázi si pomalu definujete svůj cíl, na kterém se dá už velmi reálně pracovat.
  • Akce neboli realizace znamená „Udělej něco!!!", podnikněte kroky k realizaci cíle.
  • Vnímavost je důležitým krokem na cestě k cíli. Vnímejte, co na této cestě dostáváte zpátky. Jaké jsou vaše výsledky.
  • Pružnost se zaměřuje na změnu. Změňte své postupy, pokud vás vaše snaha nepřibližuje k cíli. Rozlišujte možnosti volby.

Mít cíl, směr, záměr, úmysl, plán je jedním ze základních předpokladů, které vám ušetří čas při hledání cesty. Před časem si mi stěžovala moje maminka: "To je hrozné, pořád chodím po obchodech a nic tam nemají, nemůžu nic koupit." "A co sháníš?", napadla mě otázka. "Chceš nějakou parádu nebo něco do bytu?" Na to mi maminka odpověděla: "No, já nevím, ale nic mě tam netrkne." "Tak to potom chápu, že nemůžeš nic najít, když nevíš, co vlastně hledáš", zněla moje odpověď. Člověk bez cíle vydává spoustu energie na hledání něčeho, co by ho mohlo uspokojit a často k uspokojení nedojde.

Mé zkušenosti z konzultací prokazují, že mnozí lidé mají cíl nadefinovaný a podniknou akci k jeho realizaci. Ve svém úsilí pokračují nesčetněkrát. Na konzultaci si často uvědomují, že z celého cyklu vynechávají právě ty další dva důležité kroky. Těmi jsou vnímavost a pružnost. A právě tyto dva důležité kroky mohou přinést zásadní změny ve výsledku.