good evilMnohdy až po čase dokážeme vyhodnotit, že něco zlé je pro něco dobré a naopak. Mějme to na paměti a nezoufejme si především ve chvíli, kdy se nám situace zdá být nezvladatelná. Položme si v tu chvíli otázku, jako starý farmář v následujícím příběhu.

V jedné zapadlé vesnici žil starý farmář, měl syna a jednoho koně, který mu pomáhal obdělávat malé políčko k živobytí. Jednoho dne se kůň proboural z ohrady a utekl do hor. Lidé z vesnice starého muže litovali, "To je, ale smůla, jsi tak chudý a ještě ti jediný kůň upláchl". Na to se starý farmář zamyslel a pravil: "Dobře? Špatně? Kdopak ví..."

A věřte, nevěřte. Nazítří se kůň vrátil do ohrady, aby se najedl a napil. Přivedl s sebou dvanáct divokých mustangů. Když je farmářův syn uviděl, rychle vyklouzl z domu a pohotově zavřel vrata ohrady. Jakmile se to sousedé dozvěděli, zvolali: "Třináct koní! Ty máš ale štěstí!" Na to jen farmář odpověděl: "Dobře? Špatně? Kdopak ví..."

Po několika dnech se farmářův syn pokusil osedlat a zkrotit jednoho z divokých koní. Spadl a zlámal si nohu. Na to sousedé začali starého farmáře litovat: "To je velká smůla, máš jediného syna, který ti pomáhá zajistit živobytí, teď si zlomil nohu a je chromý". Dobře? Špatně? Kdopak ví...", odpověděl starý farmář.

A vskutku! Za několik dnů přišli do vsi verbíři a všechny zdravé, mladé muže odvedli do války, ze které se žádný z nich nevrátil. Jenom zranění farmářova syna od války zachránilo.

Dobře? Špatně? Kdopak ví...